måndag 25 februari 2013

Glassig daimtårta med marängbotten



Fröken Smak drömmer sig för en sekund tillbaka i tiden.
"Åh", kvittrar hon. "Jag minns det som om det vore igår."
Fröken Smak brukar ofta florera med de exakta minnesbilder hon fortfarande besitter av de daimtårtor som kunde inhandlas hos grosshandlarn. Deras frusna konsistens, smetiga innanmäte och småsliskiga karaktär bidrog till att de tilltalade hennes barnasinne.

I takt med att åren gott har nya smaker fallit henne på läppen, och det är därför som Paret Smak idag istället för att dra på sig galoscherna och bege sig till den stenrike ICA-handlaren väljer att kavla upp ärmarna och ur sitt skafferi gräva fram följande:

Botten:

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl grovt hackad sötmandel

Smet: 

  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl grädde
  • 2 dubbeldaim 

1. Vispa ihop äggvitorna med 1 dl av sockret, såpass hårt att du kan köra vända-bunken-upp-och-ned-ovanför-huvudet-tricket.

2. Vänd ner den andra decilitern socker samt sötmandeln.

Hackat eller malet? Vi föredrar hackat.

3. Häll ned smetslasket i en form med löstagbar kant, och grädda längst ned i ugnen i 140 grader i 1 timme. 

Det gäller att pricka rätt när man häller smet i en form.

4. Låt den krispiga bottnen svalna, och rikta under tiden uppmärksamheten mot kakans nästa lager! 

5. Vispa ihop äggulorna och sockret pösigt. Vispa även upp grädden i en separat skål.

En elvisp skapar ingen tornado. Men den duger för oss.

6. Hacka daimen!

Håll dina nypor i styr, styrman! Här nallas det inte.

7. Blanda ägglösningen med hälften av grädden. Stjälp sedan i daimen, och resten av grädden!

8. Häll smeten på tårtbottnen, och ställ in schabraket i frysen. Godast blir tårtan om den får stå över natten, tycker Paret Smak!

1 kommentar:

  1. Gudomligt gott kan jag tänka mig. Lite att pilla med innan allt är klart, men kanske jag skulle fixa det? Hmmm, måste väl våga försöka nån gång :-)

    SvaraRadera