söndag 17 februari 2013

Mumsiga Minisemlor



Nu är ni för sent ute, skrattar ni rått.

Absolut inte, skaldar Paret Smak! Då vanliga bakbloggar väljer att bara uppmuntra semmelbak en dag om året, tror vi på den individuella friheten och individens egna ansvar! Vi uppmuntrar därmed till en kulinarisk revolution: Om du vill baka semlor under annan del av året än den som det propagerats för, tycker vi verkligen att du ska hedras!

För att påvisa detta kastar vi här ut ett recept på smaskiga Minisemlor, perfekta att ge till någon du vill dela ett petit ögonblick med, eller smaska i dig själv när du känner att du förtjanar något alldeles extra i bakväg.

Om du vill smälla ihop de här godbitarna, föreslår vi att du inhandlar:


  • 75 gram smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 1/4 - 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 - 1 tsk hel kardemumma
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • Mandelmassa
  • Vispgrädde
  • Mjölk
  • Florsocker

1. Smält smöret i en kastrull, och häll i mjölken. Värm upp dekokten så att den är fingervarm.

Grunden i varje semla är en rejäl dos lipider.


2. Stöt kardemumman i en mortel.

Låt inga av de små mumma-rackarna komma undan!

3. Smula sönder jästen i en bunke, och blanda ihop med lite av Smörmjölken/Mjölksmöret. Ha sedan i resten, salt, socker, kardemumma, ägg.

"Det ser verkligen äckligt ut", proklamerar Fröken Smak. Herr Smak jobbar vant på.

4. Blanda i nästan allt mjöl, men spara lite till utbakning. Arbta ihop degen tills det att den blir blank och släpper från bunkens kanter. Var inte rädd för att ha i mer mjöl efter hand!

5. Låt degen jäsa under en bakduk i 30 minuter.

6. Baka ut 20 små läckra bullar, och lägg dem på en bakplåt!

Låt inte den ojämna formen skrämma dig, den bidrar bara till en artistisk illusion!

7. Låt bullarna jäsa, under bakduk, i ytterligare 30 minuter. Du kan också passa på att sätta på ugnen på 225 - 250 grader.

8. Grädda i mitten av ugnen i 7 - 10 minuter, tills det att de fått en fin färg. Låt dem sedan kallna under en bakduk.

Redo att inmundigas!

9. När du väl är redo för en semla i munnen, skär av toppen på bullen, och gräv ut det så kallade inkråmet. Blanda det med lite finriven mandelmassa, och lite mjölk så att det blir en fin, lös smet. Smaska i bullen, och toppa med lite vispgrädde. För att få till den där extra piffen kan du skära ut små mallar av bakplåtspapper, och låta dessa avgöra florsockrets fallform!

1 kommentar:

  1. Blir de inte ruskigt små? Mera som snacks alltså? Lika bra att göra dubbel sats med en gång, antar jag.

    SvaraRadera